Mus orzechowo- brokułowy


 Gdyby zapytano mnie, jakie jest moje ulubione warzywo, bez zastanowienia się, odpowiedziałabym, że brokuł. Można go przyrządzać pod wieloma postaciami, robiąc z niego sałatki, musy, kremy, bądź po prostu podawać bez niczego, wyłącznie uparowanego, bądź ugotowanego.
Uznałam, że pochwalę się z wami jednym z moich pomysłów na podanie tego warzywa.
Mianowicie mus orzechowo-brokułowy. Brzmi smakowicie, prawda?
Często zastanawiam się, dlaczego większość dzieci panikuje, gdy słyszy, że ma zjeść brokuł. Odstrasza ich jego zielony kolor? Albo wpływ mają bajki, które to przedstawiają go zazwyczaj, jako warzywo znienawidzone przez ludzkość. Osobiście uważam, że powinniśmy pokazywać w telewizji zdrową żywność jako tą "dobrą", młodzi odbiorcy naśladują przedstawione w telewizji zachowania. Stąd też, gdy widzą w bajkach, serialach, itp. rówieśników stanowczo deklarujących, że zamiast warzyw i owoców, będą jeść słodycze, nie bądźmy zdziwieni, że nasi młodsi towarzysze mówią to samo.

Trochę o korzyściach z jedzenia brokułów:
  • szklanka posiekanych brokułów ma tylko 31 Kcal, dlatego można jeść ich dużo, nie obawiając się o wagę
  • nie zawierają w sobie tłuszczu, ani cholesterolu (pozwalają na spalanie sporych ilości odłożonej tkanki tłuszczowej, dlatego że zawierają 9% błonnika i 5% białka)
  • zawierają w sobie bardzo dużo witaminy C i potasu, które pomagają naszemu organizmowi prawidłowo funkcjonować
  • zawierają witaminę K, która pozwala uniknąć tworzenia się zakrzepów w naszym organizmie




 Składniki (2 porcje)

  • mały brokuł
  • kefir ( 400 g)
  • bazylia ( ok 2-3 garście)
  • orzeszki ziemne (garść)
  • koperek (ok 2-3 garście )
  • zioła prowansalski, cząber, suszona bazylia,majeranek

Przygotowanie:

  1. brokuł gotujemy, po czym odstawiamy żeby trochę ostygł
  2. orzechy obieramy ze skorupek i umieszczamy w mikserze/misce - jeśli użyjemy blendera
  3.  do orzechów dodajemy główki brokuła, bazylię, koperek i inne zioła
  4. zalewamy kefirem
  5. mixujemy/blendujemy wszystkie składniki 
  6. przelewamy do pojemnika i umieszczamy na chwilę w lodówce
  7. orzechy obieramy ze skorupek i umieszczamy 


Share:

0 komentarze