wegańskie szaszłyki z fasoli mung i szpinaku

Ostatnio na moim talerzu zawitał wegański obiadek. Niesamowicie kolorowy i smaczny. O czym mówię ? Wegańskie  szaszłyki z fasoli mung, szpinaku i całej masy innych warzyw. Pychota!
Fasolkę ugotowałam i zblendowałam ze szpinakiem, dzięki czemu powstały "zielone kotleciki", które nabijałam na wykałaczki.




Składniki na ok 6 szaszłyków:

Na pulpeciki :
  • fasola mung 3 łyżki
  • szpinak porcjowany mrożony 6 kostek
  • 3 listki bazylii
  • garść koperku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
Pozostałe:
  • pół czerwonej cebuli
  • pomidorki koktajlowe ok 6 sztuk
  • pół czerwonej papryki
  • 2 pieczarki
  • kawałek dyni 

Przygotowanie:

  1. fasolkę moczymy ok 30 min, po czym odcedzamy i gotujemy przez 20 min
  2. szpinak dusimy przez 10-15 min i umieszczamy w miseczce
  3. do szpinaku dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolkę, bazylię, koperek i zioła prowansalskie
  4. całość blendujemy 
  5. paprykę, dynię, pieczarki i dynię kroimy w kostkę, tak aby można było je nabijać na wykałaczki do szaszłyków
  6. z musu powstałego ze szpinaku i fasoli mung formujemy małe kulki, po czym naprzemiennie z pozostałymi dodatkami nabijamy na wykałaczki
  7. powstałe szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min, po czym możemy się delektować naszym pysznym daniem
Wspomagam odpornośćWegetariański obiad IVSmaczna Jesień

Share:

6 komentarze

  1. pychota , obserwuje bedzie mi milo jesli zrewanzujesz!
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/faux-fur-coat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. super szaszłyki! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) obserwuję i zapraszam: swiatwkolorzeblond.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale *.*
    Od niedawna również odżywiam się zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    http://floweryblog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie i jest na pewno zdrowe <3 muszę wypróbować niebawem :D obserwuję i zapraszam do mnie
    Pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń