lekki wegański barszcz na batatach

Już jutro wigilia, na stole większości z nas pojawi się barszcz. Mój w tym roku będzie troszeczkę inny niż zwykle. Przede wszystkim barszczyk jest wegański, co nie jest niczym wyjątkowym. Składnikiem nadającym mu nadzwyczajny charakter jest batat! Warzywo które w tym roku przypadło mi do gustu. Nadaje barszczykowi słodkawy smak oraz sprawia, że prędzej stajemy się syci.
Całość rozpływa się w ustach .
 



Składniki:
  • 0.5l wody
  • pół batata
  • 2 małe buraczki
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone grzybki
  • mała marchewka
  • 4 listki bazylii
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • liść laurowy
  • malutka kosteczka imbiru
  • mała pietruszka
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. 0.5l wody zagotowujemy
  2. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, po czym umieszczamy w gotującej się wodzie
  3. przyprawiamy curry, suszoną bazylią, liściem laurowym, suszonymi grzybami i ziołami prowansalskimi
  4. całość gotujemy ok 35-40 min, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soku z cytryny
Wegetariański obiad IVLekkie ŚwiętaLekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Share:

0 komentarze