Dynia piżmowa z soczewicą i szpinakiem

Mam coś dla osób, które nie mają pomysłu na obiad. Czasami chcemy zjeść coś innego niż mięso, czy ryby. Co wtedy robimy ? Pierogi, naleśniki, gofry.. Może warto wypróbować coś zupełnie innego, zdrowego, pożywnego ? Dynia ze szpinakiem i soczewicą! Witaminowa bomba .
Dodatkowo dodałam ser mozzarella, który można zastąpić tofu.



Składniki:
  • dynia piżmowa
  • 3 łyżki zielonej soczewicy
  • 4 kostki mrożonego szpinaku
  • garść kiełek
  • ok 20 g sera mozzarella wegańskiego/ tofu
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
  • 4 listki bazylii
  • łyżeczka curry
Przygotowanie:
  1. Dynię kroimy na pół, tak aby uzyskać miseczkę, obieramy, po czym pozbywamy się pestek
  2. obraną i oczyszczoną dynię umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 min
  3. szpinak gotujemy ok 15 min
  4. soczewicę gotujemy ok 20 min
  5. bazylię i ser mozzarella/ tofu kroimy w małą kosteczkę
  6. ugotowany szpinak, soczewicę, bazylię, ser, curry i suszone pomidory mieszamy razem
  7. farszem z szpinaku i soczewicy nadziewamy dynię, która piekła się przez 20 min, umieszczamy całość ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na kolejne 20 min
  8. gotową dynię wyciągamy z piekarnika i posypujemy  kiełkami

Share:

3 komentarze

  1. jak tylko dostanę gdzieś dynię, to skorzystam z tej propozycji obiadowej, bo wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie, a biorąc pod uwagę fakt, że jestem fanatyczką dyni, zjadłabym o danie na pewno ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda mega apetycznie ;) chociaż dyni nigdy jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń