sucharki z fasoli mung i chia szałwii

Po wypróbowaniu amarantusowych sucharków moja przygoda z tego typu wypiekami dopiero się zaczęła. Ostatnimi czasy, próbuję tworzyć własne chrupiące przekąski z praktycznie każdego rodzaju kasz, czy fasoli. Tym razem postawiłam na fasolę mung, do której dodałam nasiona szałwii hiszpańskiej i ostropest.

 

(mój sposób podania, sucharki w sałatce)


Składniki:
  • 3 łyżki fasoli mung
  • łyżka zmielonego ostropestu (opcjonalnie )
  •  łyżka nasion chia
  • 50 ml wody
  • przyprawy : curry, mielony imbir, bazylia, chili, suszona cebula
Przygotowanie:
  1. fasolę oraz ostropest mielimy na mąke
  2. mieszamy z chia szałwią i przyprawami, po czym zalewamy wodą i ponownie mieszamy
  3. powstałe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, bądź foremek 
  4. całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35-40  min
Niskokaloryczny styczeńNiski IG czyli świadome odżywianie

Share:

3 komentarze