Wegańska a'la tarta warzywna

Dlaczego określenie "a la"?Nie jest to typowa tarta, w zasadzie całkowicie odbiega od standardowej. Aczkolwiek, łączy ją z orginałem ważna cecha, mianowicie chrupkość i kruchość.  Zestawienie ze sobą smaków fasoli adzuki, batata i dyni jest niesamowicie smaczne, a dodatek curry sprawia, że danie staje się pikantne i poprawia metabolizm.



Składniki:
  • ok 100 g batata
  • ok 200 g dynii
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki fasoli adzuki
  • przyprawy : curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, słodka papryka, chili
 Przygotowanie:
  1. fasolę gotujemy ok 10-30 min
  2. dynię obieramy i parujemy, po czym blendujemy na mus
  3. batata obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach
  4. startego batata i ugotowaną fasolę dodajemy do musu z dyni , po czym niedokładnie blendujemy, tak aby fasola się całkowicie nie zblendowała
  5. do całości dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i przyprawy
  6. powstałą masę przekładamy do formy do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 35-40 min
Niskokaloryczny styczeńZimowy obiad wegańskiTarta słodka czy wytrawna?Zdrowy obiad

Share:

3 komentarze