wegańskie sajgonki

Z jakiejś niewyjaśnionej przyczyny, zimą bardzo często jem szpinak. Stąd tak częste posty z jego udziałem. Dzisiaj postawiłam na wegańskie sajgonki. Bardzo zdrowe, zawierające dużą ilość białka, nadają się na drugie śniadanie, przekąskę lub obiad.


Składniki:
  • 5 placków spring rolls
  • 100 g szpinaku
  • 50 g bobu
  • 50 g karłowatej fasolki jaś
  • 50 zielonej soczewicy
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, imbir, opcjonalnie pieprz ziołowy

 Wykonanie:
  1. fasolkę i soczewicę należy namoczyć przed gotowaniem (najlepiej dzień wcześniej)
  2. Bób, soczewicę, fasolkę i szpinak gotujemy (wedle instrukcji zamieszczonej na opakowaniach)
  3.  placuszki spring rolls zwilżamy wodą
  4. ugotowany szpinak mieszamy z przyprawami
  5. ugotowane warzywa kładziemy na placuszki- łyżka szpinaku, po czym po trochę z każdej rośliny strączkowej
  6. nadziane placuszki zwijamy w sajgonki ( zaginamy rogi z każdej strony)
Zdrowy obiadZimowy ObiadNiskokaloryczny styczeń

Share:

4 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, ja ostatnio cały czas myślę o takim daniu, może w końcu zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe nadzienie, sajgonki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń