domowy kisiel malinowy

Każdy ma czasami ochotę na kisiel. Kupujemy wtedy w sklepie słodycz z masą sztucznych substancji i barwników w postaci białego proszku. Już sam wygląd jest podejrzany. Warto dlatego przygotować swój własny kisiel. Mamy wtedy świadomość, że jemy zdrowo oraz wiemy, co spożywamy.
Co ciekawe, przygotowanie domowego kisielku, nie zajmuje dużo więcej czasu, niż tego kupnego.


 SKŁADNIKI
  • 100 g mailn
  • łyżka mielonego lnu
  • szklanka wody
  • dodatki: ulubione owoce, bakalie
WYKONANIE
  1. len umieszczamy w miseczce, zalewamy gotującą się wodą, całość mieszamy i odkładamy na 5min
  2. maliny blendujemy na mus
  3. zblendowane malin dokładanie mieszamy z lnem, możemy całość zblenować
  4. gotowy kisiel podajemy z ulubionymi dodatkami

Zdrowa przekąskaZastąp słoik pysznym daniem - III edycjaDomowy Wyrób

Share:

7 komentarze

  1. Uwielbiam kisiel, ale nie miałam pojęcia, że można zrobić go na taki sposób z lnem zamiast mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nie robiłam kisielu, bo zawsze w przepisach jest mąka ziemniaczana, której nienawidzę, ale dzięki Tobie wiem teraz czym ją zastąpić :D Dziękuje <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wyprobuje!!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/02/i-love-tartan.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię domowy kisiel. Kiedyś robiłam wersję jabłkową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. siemię lniane codziennie jem z owsianką, ale w formie kisielu też teraz muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń