makaron ryżowy z brukselkowo-szpinakowym musem i soją

Wegański obiad, nie tylko dla wegan. Wypróbowałam dzisiaj kupiony przeze mnie niedawno szafran. Przyznam, że miałam dylemat, czy wartko go nabyć. Cena mnie delikatnie odstraszała, aczkolwiek żyjemy raz. Głupim byłoby nie wypróbować wszystkiego. Dzięki temu przekonaniu, szafran wylądował na mojej półce, a później na talerzu. Jego smak zwalił mnie z nóg. Nadaje niezwykły aromat do brukselkowo- szpinakowego sosu, co ubogaca całe danie.


SKŁADNIKI:
  • 50g makaronu ryżowego
  • 100g posiekanego szpinaku
  • 100 brukselki
  • 5 łyżek soi
  • odrobina szafranu
  • przyprawy: curry, cynamon, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

 WYKONANIE:
  1. soję gotujemy do miękkości ok 45 min (dzień wcześniej należy ją namoczyć)
  2. szpinak dusimy na patelni, dodajemy szafran i pozostałe przyprawy, dolewamy co jakiś czas wody (ok 15 min)
  3. brukselkę parujemy do miękkości
  4. gotowy szpinak i brukselkę blendujemy razem na mus
  5. makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odkładamy na 5 min, potem odcedzamy
  6. gotowy makaron polewamy musem brokułowo-szpinakowym i posypujemy soją

Domowy WyróbZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Share:

3 komentarze