batatowe talarki z musem ciecirkowo-pomidorowym i fasolą adzuki

Bataty, jedyne ziemniaki, jakie można spotkać w mojej kuchni. Przeważnie robię z nich frytki, aczkolwiek tym razem postawiłam na coś innego. Nadziewane talaki, stanowią przekąskę, którą możemy częstować naszych gości, jak i są doskonałe na obiad. 



SKŁADNIKI:
  • batat
  • 6 łyżek fasoli adzuki
  • 6 łyżek ciecierzycy
  • pomidor
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: curry, kurkuma, bazylia, sól himalajska, chili

WYKONANIE:
  1. osobno gotujemy fasolę i ciecierzycę (dzień wcześniej je moczymy)
  2. batata myjemy, kroimy w talarki, po czym pieczemy w 200 stopniach przez 20 min
  3. pomidora obieramy, blędujemy z ugotowaną cieciorką i przyprawami
  4. upieczone talarki batata pokrywamy musem cieciorkowo-pomidorowym, po czym ozdabiamy sezamem i fasolą adzuki
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaBataty everywhereWiosenny detoksZdrowa przekąska

Share:

3 komentarze

  1. Prezentują się świetnie! Jeszcze nigdy nie jadłam tej fasolki, muszę spróbować :) Za to połączenie batata i ciecierzycy znam, jest niezwykłe <3 Witam serdecznie w akcji batatowej i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! ; )
    Super blog ; *

    OdpowiedzUsuń