fasolowo- paprykowe paszteciki

Wytrawne, a zarazem słodkie paszteciki z fasoli adzuki, papryki i ciecierzycy. Stanowią idealne źródło białka dla wegan, wegetarian, jak i dla osób, które zwyczajnie mają ochotę na coś innego niż mięso. Jak każdy wie, białko jest bardzo ważnym elementem naszej diety, dlatego nie powinniśmy o nim zapominać. Fasola, jak i ciecierzyca są jego idealnym źródłem.


SKŁADNIKI:
  • 1/2 papryki
  • łyżka zmielonego ostropestu
  • 6 łyżek fasoli adzuki
  • 2 łyżki ciecierzycy
  • przyprawy: pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka, curry

WYKONANIE:
  1. Fasolę i ciecierzycę gotujemy (dzień wcześniej należy je zalać wodą)
  2. paprykę dusimy na patelni ok 8 min
  3. wszystkie składniki umieszczamy w misce i razem blendujemy (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody)
  4. powstały mus przekładamy do aluminiowych foremek
  5. całość pieczemy 25 min w 180 stopniach
Wiosenny detoksDomowy Wyrób

Share:

3 komentarze