panna cotta z musem arbuzowym

Pora na moją wersję włoskiej przekąski "panna cotta" . Jak się okazuje, bardzo łatwo zastąpić ją alternatywnymi składnikami, tak by wyszła zdrowsza, a nawet smaczniejsza. Główny składnik słodkości? Kaszka kukurydziana- idealna do uzyskania galaretowatej konsystencji.


SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • szklanka mleka sojowego
  • 50 g arbuza
  • 2 łyżki jogurtu sojowego
  • łyżeczka mielonego lnu (opcjonalnie) 
  • garść płatków migdałowych

WYKONANIE:
  1. mleko gotujemy, wsypujemy do niego kaszę, gotujemy 3 min stale mieszając (konsystencja po 3 min powinna być gęsta)
  2. ugotowaną kaszę przelewamy do pojemnika na galaretki, czekamy aż ostygnie i na ok 15 min odkładamy do lodówki
  3. arbuza blendujemy razem z jogurtem (jeśli chcemy gęsty mus, dodajemy mielony len i całość dokładnie mieszamy)
  4. gotową pana cotta przekładamy na talerzyk, polewamy musem i posypujemy płatkami migdałowymi

Share:

11 komentarze

  1. Deserek jak marzenie <3
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    Buziaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, tylko gdzie ja o tej porze znajdę arbuza. Zawsze mogę zapisać przepis na później, w końcu sezon na arbuzy przed nami :) Tak tylko wspomnę - lepiej napisać panna cotta, bo pana to nie za ładne słowo w języku włoskim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na arbuza można teraz trafić w supermarkecie:] Ja mojego właśnie tam nabyłam, co ciekawsze, jest na prawdę bardzo słodki. Dziękuję, za zwrócenie uwagi :D

      Usuń
  3. Taka panna cotta a'la pudding :D Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no no z arbuzem? intrygujące :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli jest tak pyszne na jakie wygląda, to muszę tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń