paprykowo- batatowy pasztecik z soczewicy

Po raz kolejny pasztecik, aczkolwiek ten całkowicie inny. Z czerwonej soczewicy, batata i papryki. Dodatkowo dodałam czarny sezam, który przełamuje słodkawy smak całości.
Pasztecik idealny do jedzenia z pieczywem, jak i osobno.


SKŁADNIKI:
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • czerwona papryka
  • batat
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • łyżeczka zmielonego lnu
  • przyprawy: curry, chili, słodka papryka, sól himalajska

WYKONANIE:
  1. soczewicę gotujemy, odcedzamy
  2. paprykę obieramy, kroimy w plastry, dusimy ok 7 min na patelni zalanej wodą
  3. batata obieramy, trzemy na tarce
  4. wszystkie składniki umieszczamy w jednym pojemniku i dokładnie blenujemy, po czym przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. całość pieczemy ok 50 min w 200 stopniach
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycjaBataty everywhereWiosenny detoks

Share:

3 komentarze

  1. Moje ukochane składniki w jednym :D
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny ten pasztecik *.* W ten weekend robiłam z soczewicy i kaszy jaglanej, czas na bardziej egzotyczne :> Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń