Wegańskie a la spaghetti z sojowymi pulpecikamii

Wegańskie "prawie" spaghetti ? Dlaczego nie! Postanowiłam się zbuntować i nie kupować sklepowych, gotowych sosów w słoikach. Zrobiłam swój własny- zdecydowanie smaczniejszy, zdrowszy, a najważniejszym plusem jest fakt, że wiedziałam co zawiera. Pulpeciki zrobiłam z soi i mąki amarantusowej. Niebo w gębie! Całość rozpływała się w ustach.


SKŁADNIKI:
  • 50g makaronu ryżowego
  • garść kiełek
 na pulpeciki:
  • 45g soi
  • 6 łyżek mąki z amarantusa naturalna spiżarnia
  • ząbek czosnku
  • 4/5 łyżek wody
  • przyprawy: curry, rozmaryn, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie
na sos:
  • pomidor
  • 1/2 marchewki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek


 WYKONANIE:
pulpeciki:
  1. soję gotujemy ok 50 min, odcedzamy (dzień wcześniej należy ją odcedzić)
  2. czosnek wyciskamy, blendujemy z pozostałymi składnikami (gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy po łyżeczce wody)
  3. z powstałej masy formujemy malutkie pulpeciki, wykładamy je na papier do pieczenia
  4. całość pieczemy 15 min w 190 stopniach
sos:
  1.  marchewkę obieramy, trzemy na małych oczkach
  2. pomidora obieramy, blednujemy ze startą marchewką
  3. paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnie (najlepiej ceramiczną) i podlewamy delikatnie wodą
  4. do pokrojonych warzyw dodajemy zblenowanego pomidora z marchewką oraz przyprawy, całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez 7 min
  5. pomidorki koktajlowe kroimy w pół i dodajemy na patelnię, dusimy 5 min (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody)
Gotowy sos podajemy z makaronem ryżowym, sosem i kiełkami 
Wiosenny detoksDomowy Wyrób

Share:

5 komentarze

  1. Lubię takie zdrowe wersje ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej zdrowo już chyba nie można :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to cos dla mnie ! nie jem miesa wiec bedą w sam raz! :) obserwujemy ?:))
    http://toloveyourselff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń