zielony wegański gulasz z soją i spiruliną

Danie w którym dominuje kolor zielony, czyli wegański gulasz z soją. Obiad idealny w wiosennym okresie. Jest to mój ulubiony gluasz, zawiera wszystkie uwielbiane przeze mnie warzywa.
Dzięki soi i spirulinie zawiera wiele wartościowego białka roślinnego jak i błonnika.



SKŁADNIKI:
  • 5 łyżek soi
  • łyżeczka spiruliny
  • 50g posiekanego szpinaku
  • 50g bobu
  • 50g fasolki szparagowej
  • 80g brukselki
  • szczypta tartego chrzanu
  • przyprawy: bazylia, curry, majeranek, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią

WYKONANIE:
  1. Soję gotujemy (dzień wcześniej należy ją namoczyć)
  2. bób gotujemy w osobnym garnuszku
  3. ceramiczną patelnię zalewamy delikatnie wodą, rzucamy na nią szpinak, fasolkę, brukselkę i chrzan- warzywa dusimy ok 15 min
  4. ugotowaną soję i bób odcedzamy, wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy łyżeczkę spiruliny, całość przyprawiamy i mieszamy
  5. po ok 1-2 min zawartość patelni przekładamy na talerz

Wiosenny detoksZielono mi!

Share:

1 komentarze