Ryżowe naleśniki z tofu i batatem

Dzisiaj troszeczkę inne naleśniki, podobne do sajgonek .Właściwie są to sajgoniki, aczkolwiek mi kojarzą się z naleśnikami i przy tym określeniu zostaję. Składników starcza na ok 5 porcji, osobiście byłam "pełna" po trzech takich naleśniczkach. Są bardzo sycące, a zarazem smaczne, więc mimo najedzenia sięgamy po kolejne.


SKŁADNIKI:
  • 1/2 dużego batata
  • 5 liści sałaty masłowej
  • 5 pieczarek
  • 5 sztuk papieru ryżowego
  • 100 g tofu
  • przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

WYKONANIE:
  1. batata obieramy, kroimy w paski- "frytki"- pieczemy w piekarniku ok 20 min w 200 stopniach
  2. pieczarki obieramy, pieczemy ok 10 min razem z batatami- upieczone kroimy w paski
  3. tofu kroimy w paski
  4.  papier ryżowy umieszczamy na talerzu, po czym zwilżamy
  5. na papierze układamy liść sałaty, kilka frytek,plasterków pieczarek, tofu i posypujemy przyprawami
  6. całość zawijamy jak naleśnik i zaginamy końce

Share:

1 komentarze