wegańska zupa szczwiowa z tofu i soczewicą

Zupa szczawiowa zdecydowanie kojarzy mi się z wiosennym okresem. Wtedy to można zrywać w ogrodzie świeże liście szczawiu. Obfitują one w wartości odżywcze, zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Co do zupki, uznałam, że warto ją zagęścić czerwoną soczewicą, która idealnie nadaje się do tego typu dań. Kawałki mięsa, które z pewnością znalazły by się również w zupie, gdybym była mięsożercą, zastąpiłam zasobnym w białko tofu.



SKŁADNIKI:
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 100g tofu naturalnego
  • 20g posiekanego szpinaku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek poru
  • garść szczawiu
  • 600 ml wody 
  • ogórek
  • pietruszka
  • lubczyk
  • przyprawy: curry, sól himalajska,  zioła prowansalskie, chili, ziele angielskie, liść laurowy

WYKONANIE:
  1. warzywa obieramy, kroimy w kostkę, umieszczaamy w garnku z wodą i soczewicą i gotujemy 45 min
  2. pod koniec gotowania przyprawiamy i wrzucamy pokrojone w kostkę tofu

Share:

1 komentarze