wegański mus z awokado i malin

Dalszy ciąg przepisów z awokado. Wczoraj wykorzystałam połowę tego tłuściocha (taką nazwę otrzymało ode mnie awokado, ze względu na swoją dużą zawartość tłuszczów- tych dobry oczywiście!), dlatego też, aby uniknąć jego czernieniu, czy gniciu, musiałam kolejną część zużyć jak najszybciej. Tak powstał mój pyszny, lekko kwaskowy mus z awokado i malin, super zdrowy, dodający mnóstwo energii. Dla urozmaicenia smaku, całość podajemy z ulubionymi bakaliami.


SKŁADNIKI:
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 80 g malin
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka mleka sojowego
  • + ulubione bakalie

WYKONANIE:
  1. kaszkę kukurydzianą gotujemy w mleku ok 3 min stale mieszając
  2. ugotowaną kaszkę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygniącia
  3. awokado obieramy, dodajemy do wystudzonej  kaszki wraz z malinami i sokiem z cytryny- całość dokładnie blendujemy
  4. mus przelewamy do miseczek, odstawiamy do lodówki na kilkanaście min
  5. deserek podajemy z ulubionymi bakaliami

Share:

4 komentarze