wegańskie gazpacho na ostro

Dzisiaj przepis na banalne i bardzo zdrowe gazpacho, które podkręca nasz metabolizm! Jestem miłośnikiem ostrych potraw, dlatego każdą którą przygotowuję, staram się troszeczkę przerobić, tak by sprostała moim gustom. Nawet gazpacho, obróciłam w "ogniste danie".  Podałam je z tofu i białą fasolą jaś, dzięki czemu danie było bardziej sycące i odżywcze.



SKŁADNIKI:
  • 6 pomidorów
  • 100g tofu
  • 5 łyżek fasoli jaś (u mnie karłowata) 
  • łyżka łuskanych ziaren słonecznika
  • ząbek czosnku
  • gałązka koperku
  • przyprawy: chili, curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią, bazylia

WYKONANIE:
  1. fasolę gotujemy (dzień wcześniej należy ją namoczyć)
  2. pomidory chwilkę dusimy, po czym ściągamy skórkę i blendujemy razem z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem
  3. ugotowaną fasolę odcedzamy 
  4. tofu kroimy w kosteczkę
  5. fasolę, tofu i krem z pomidorów umieszczamy w miseczce, posypujemy ziarnami słonecznika 

Share:

2 komentarze