wege gołąbki jaglano- marchewkowe

Dzisiejsze gołąbki to połączenie wielu smaków łączących się w jedną, nieziemską całość. Gołąbki są odpowiednie dla wegan jak i bezglutenowców, dlatego każdy może się nimi bez obaw zajadać. Co ciekawe, nie są to typowe gołąbki, ponieważ są one pieczone w sosie, co dodatkowo zwiększa ich walory smakowe.


SKŁADNIKI:
farsz:
  • kilka liści białej kapusty
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • marchewka
  • 4 pieczarki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: currry, papryka słodka, pieprz cayenne
sos:
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  •  łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią

WYKONANIE:


  1. liście kapusty parzymy, ok 10 min
  2. kaszę jaglaną gotujemy (ilość wody staramy się tak dobrać, aby kasza wchłonęła cały płyn)
  3. marchewkę obieramy, trzemy na tarce, pieczarki obieramy, siekamy, cebulę obieramy, kroimy w kostkę - wszystko razem dusimy ok 10 min
  4. ugotowaną kaszę mieszamy z przyprawami i duszonymi warzywami
  5. gotowym farszem nadziewamy sparzone liście kapusty, po czym je zwijamy
  6. pomidory obieramy, blendujemy razem z pozostałymi skłądnikami na sos
  7. gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, po czym polewamy je sosem
  8. całość pieczemy 30 min w 180 stopniach (gołąbki muszą być przykryte, można przykryć sreberkiem)

Share:

7 komentarze

  1. Wyglądają smakowicie, narobiłaś mi ochoty, bo bardzo lubię dania vege :)
    Pozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo chętnie bym takich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne gołąbki! to jedno z moich ulubionych dań, także z przyjemnością zainspiruję się pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbków wege jeszcze nie jadłam, ale muszę to szybko nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń