wegetarniańskie papryczki

Już kiedyś prezentowałam nadziewaną paprykę. Postanowiłam powtórzyć ten eksperyment, aczkolwiek w innym wydaniu. Tym razem postawiłam na fasolę adzuki, chyba mój ulubiony rodzaj fasoli.Całość wykonałam bez użycia curry, co w moim przypadku jest czymś rzadko spotykanym, aczkolwiek danie i tak było delikatnie pikantne. Jak każdy wie, ostre dania pobudzają nasz metabolizm.


SKŁADNIKI:
  • 2 małe papryki
  • 5 łyżek fasoli adzuki
  • 4 pieczarki
  • 100g sera mozzarella wegańskiego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: chili, bazylia, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią

WYKONANIE: 
  1.  fasolę gotujemy
  2. paprykę myjemy, pionowo kroimy na pół i pozbywamy się pestek
  3. cebulę i pieczarki obieramy, siekamy, po czym dusimy przez 7mi, odcedzamy 
  4. mozarrellę kroimy w kostkę, mieszamy z fasolą, przyprawami, pietruszkę, cebulą i pieczarkami
  5. farszem nadziewamy paprykę, po czym całość zawijamy w folię aluminiową (delikatnie podlewamy wodą), całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 45 min w 180 stopniach

Share:

1 komentarze