wegańskie selerowe burgery z tofu

 Szybkie do przygotowania, sycące burgery z tofu i selera. Swój zielonkawy kolor zawdzięczają spirulinie. Coraz częściej można ją spotkać w najnowszych przepisach, jakie znajdujemy w internecie. Może osoby nieposiadające jej w swojej kuchni, powinny wreszcie w nią zainwestować? Gorąco polecam :] Co do burgerków, przyprawiłam je nieco ostrymi przyprawami, stąd delikatnie pikantny smak. pycha


SKŁADNIKI:
  • 100g tofu
  • 1/2 selera (niewielkiego)
  • łyżeczka spiruliny
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: płatki chilie, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, majeranek
WYKONANIE:
  1. seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i parujemy do miękkości
  2. tofu kroimy w kostkę, dodajemy uparowany seler, przyprawy i spirulinę- całość dokładnie blendujemy
  3. dodajemy czarny sezam- mieszamy
  4. całość przekładamy na papier do pieczenia w kształcie burgerów
  5. pieczemy 20 min w 180 stopniach
Burgranda czyli wegeburgery

Share:

1 komentarze