wege otrębowe ciastka z orzechami pinii i morwą białą

Ciasteczka po raz kolejny wykonane bez pieczenia, jakim sposobem? Jak każdy może się już domyślać, wszystko dzięki magicznemu agarowi. Odkąd go odkryłam, ciągle o nim pisze, ciągle go zachwalam. Ciasteczka są nienagannie słodkie oraz bardzo sycące.


SKŁADNIKI :
  • 30g otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • łyżka babki płesznik
  • 1/2 szklanki wody do gotowania agaru
  • garść orzechów pinii
  • garść morwy białej
  • łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:
  1. otręby, cynamon i babkę płesznik mieszamy, zalewamy wrzącą wodą (tak aby pokryła nam suche składniki)
  2. 1/2 szklanki wody gotujemy, do gotującej się wody dodajemy ksylitol i agar, po czym dokładnie mieszamy przez 2 min
  3. zagotowanym agarem zalewamy otręby i dokładnie mieszamy
  4. całość przekładamy do aluminiowych foremek i ozdabiamy morwą oraz orzechami pinii
  5. ciastka odkładamy na ok 1h do wystygnięcia i stężenia- nie trzeba do lodówki, wystarczy temp pokojowa

Share:

3 komentarze