Wege panna cotta kukurydziano, truskawkowo-migdałowa

Nadszedł czas na kolejną odsłonę mojej wersji panna cotty. Standardowo- kukurydzianej, niestandardowo- dwuwarstwowej. Spód jest truskawkowo- migdałowy, naturalnie słodki, wierzch z kaszki kukurydzianej i mleka sojowego, dosłodzony ksylitolem. Jak się można domyślić, niebo w gębie!




SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • szklanka mleka sojowego
  • łyżeczka ksylitolu
  • garść migdałów
  • 50g truskawek
  • łyżeczka lnu mielonego
  • łyżeczka agaru
  • 1/4 szklanki wody

WYKONANIE:
  1. mleko gotujemy, dosypujemy ksylitol i kaszkę kukurydzianą- stale mieszamy ok 3 min, przelewamy do miseczek na galaretki (zalewamy do połowy)
  2. truskawki blendujemy razem z migdałami
  3. wodę gotujemy, wsypujemy agar i len, gotujemy i mieszamy ok 3 min
  4. agar mieszamy ze zblendowanymi truskawkami (dokładnie mieszamy)
  5. musem zalewamy kaszkę kukurydzianą, odstawiamy do ostygnięcia
  6. wyciągamy z miseczek
Milion Smaków Truskawek - druga edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2015Wiosenne słodkości!

Share:

5 komentarze

  1. Prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie wiosenny deser!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Muszę wypróbować ;)!

    OdpowiedzUsuń