wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką

Dlaczego "pieczone" spaghetti? Wykonane jest z pieczonych warzyw: batata, marchewki, czerwonej cebuli i cukinii. Moim zamiennikiem mięsa mielonego, które bardzo często kojarzone jest ze spaghetti została niezastąpiona cieciorka, a makaron pszenny zamieniłam na ryżowy. Można by powiedzieć, że tak wiele zmian, a danie jakby nie patrzeć to samo. Jedynie zdrowsze i jak dla mnie smaczniejsze.


SKŁADNIKI:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 6 pomidorów
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kawałek batata
  • kawałek marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 łyżek cieciorki
  • garść migdałów
  • kawałek cukinii
  • przyprawy:płatki chili,suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią, bazylia, sól himalajska, suszona cebula

WYKONANIE:
  1. cieciorkę gotujemy (dzień wcześniej zalewamy ją wodą) 
  2. pomidory blanszujemy, zdejmujemy skórkę i blendujemy
  3. zblednowane pomidory umieszczamy w misce, mieszamy z przyprawami
  4. batata, marchew, cukinię i cebulę obieramy, kroimy w kostkę 
  5. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy bataty  i marchew (20 min), cukinię (10min), cebulę i koktajlówki (8 min)
  6. upieczone warzywa mieszamy ze zblendowanymi pomidorami i ugotowaną ciecierzycą
  7. makaron sojowy zalewamy wrzącą wodą na 5 min, odcedzamy
  8. gotowy makaron podajmy z sosem
Marchewkowy zawrót głowy

Share:

4 komentarze

  1. To wygląda wspaniale! Zaraz utopię się we własne ślinie :D *o*
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń