Quinoa w pomidorach z cieciorką

Dzisiaj czas na quinoę w wersji wytrawnej. Danie przypominające gulasz, tylko że, wegański no i  bez kaszy gryczanej. Właściwie, ten jest zdrowszy od tradycyjnego, niezwykle smaczny no i według mnie, znacznie ciekawszy.



SKŁADNIKI:
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • 6 łyżek cieciorki
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżka czarnego sezamu
  • przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, bazylia, czosnek niedźwiedzi, chilie

WYKONANIE:
  1. cieciorkę płuczemy, gotujemy ok 45 min
  2. pomidorki kroimy na pół
  3. w niewielkiej ilości wody gotujemy quinoę- pod koniec gotowania  dorzucamy pomidorki i razem gotujemy, ugotowaną całość przyprawiamy i mieszamy
  4. do miseczki nakładamy komosę ryżową, posypujemy ugotowaną cieciorką oraz czarnym sezamem

Share:

2 komentarze