wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą

Kolorowa propozycja na wegański obiadek. Lekki i pełen wartości. Dla wegan- idealny! Czasami gdy nie mam pomysłu co zjeść na obiad- tworzę zapiekany "misz masz". Niby bałagan na talerzu .. Za to jaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego.



SKŁADNIKI:
  • 100g tofu
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • kawałek papryki
  • pomidor
  • kawałek cukinii
  • 2 łyżki posiekanych listków botwinki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka

WYKONANIE:
  1.  paprykę, pomidora i cukinię kroimy w kostkę, mieszamy razem z botwinką i przyprawami - przekładamy do naczynia do pieczenia
  2. soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody- ugotowaną soczewicę, przekładamy do naczynia do pieczenia
  3. tofu kroimy w kostkę- posypujemy soczewicę
  4. do tofu "dorzucamy" kukurydzę
  5. całość pieczemy 25 min w 180 stopniach
Warzywa i owoce z grilla

Share:

2 komentarze