wegański owsiany chleb

Normalnie nie przepadam za pieczywem, za to po upieczeniu domowego chlebka- nie mogę przestać się nim delektować.. Często kupujemy ciemne pieczywo, jednak nie mamy pewności, czy jest ono dobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest on zdecydowanie zdrowszy!



SKŁADNIKI:
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • szklanka otrębów owsianych
  • 20g drożdży
  • łyżka czarnego sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka babki płesznik
  • łyżka chia szałwii
  • odrobina mleka roślinnego
  • ok 1.5 szklanki wody
  • łyżka mielonego lnu
  • przyprawy: curry, papryka słodka, płatki chilie, majeranek, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

 WYKONANIE
  • płatki owsiane mielimy na mąkę, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami w misce
  • mleko roślinne podgrzewamy - roztapiamy w nim drożdże - odstawiamy i przykrywamy na chwilkę
  • drożdże dodajemy do suchych składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia 
  • po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły,  jeśli trzeba, dolewamy wody
  • ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia
  • całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach
  • Lecznicza moc ukryta w nasionach chia

Share:

3 komentarze

  1. Ciekawa wersja pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapowiada się ciekawie, muszę spróbować!

    Zapraszam na nowy post:
    http://zielynskap.blogspot.com/2015/06/zajecia-z-elementow-makijazu.html

    OdpowiedzUsuń