zioływy sos botwinkowo- kalarepkowy z makaronem ryżowym i chia

Dzisiaj wpadłam na pomysł nietypowego sosu .. Jeśli mam być szczera, miałam co do niego małe wątpliwości. Obawiałam się efektu końcowego- a dokładniej: SMAKU SOSU. W zasadzie nigdy nie słyszałam o sosie z botwinki i kalarepy- a nawet o zestawieniu tych warzyw razem.. Trzymając się idei "raz się żyje", uznałam , że nie zaszkodzi zaryzykować i spróbować wykonać wymyślony przeze mnie wcześniej sos. Smak: niesamowity, fenomenalny, olśniewający- mogę wypisywać nieskończenie wiele pozytywnie nacechowanych przymiotników. Sos był przepyszny! Idealnie pasował do makaronu ryżowego, nie miałam okazji wcześniej próbować, tego typu potrawy.



SKŁADNIKI:
  • mała kalarepa
  • 2 garście liści botwiny
  • 2 łyżki chia
  • 50g makaronu ryżowego
  • 2 listki bazylli
  • 1/4 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym)
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek granulowany, suszona cebulka


WYKONANIE:
  1. kalarepę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki- parujemy do miękkości
  2. liście botwiny gotujemy
  3. ugotowane i uparowane warzywa umieszczamy w blenderze, dodajemy przyprawy, liście bazylii, mleko, nasiona chia- całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
  4. makaron gotujemy 5 min w gotującej się wodzie, odcedzamy
  5. ugotowany makaron podajemy z sosem- dodatkowo możemy posypać całość nasionami chia

Letnie oczyszczenie

Share:

2 komentarze