cytrynowy sos oregano- amarantusowy z makaronem ryżowym

Orzeźwiające danie, na upalne dni.. Przyznam, że gdy jest tak ciepło, na dobrą sprawę, nie mam ochoty nic jeść. A jak już jem, to dania, które są chłodne lub orzeźwiają. Stąd pomysł na mój sos.
Cytryna, amarantus i oregano- trzy składniki- super sos.. Całość można podać z uparowanym kalafiorem.


SKŁADNIKI:
  • 50g makaronu ryżowego
  • 6 łyżek amarantusa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka oregano

WYKONANIE:
  1. w niewielkiej ilości wody gotujemy amarantus - tak aby pozostało nam trochę płynu
  2. sok z cytryny mieszamy z oregano i solą- dodajemy ugotowany amarantus- całość mieszamy
  3. makaron ryżowy wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy 5 min, odcedzamy i zalewamy zimną wodą
  4. gotowy makaron polewamy sosem- możemy podawać z uparowanym kalafiorem
Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

Share:

1 komentarze