miętowa quinoa z bobowym puree

Uwaga! Mam dla was nowy substytut ziemniaków :D Kto nie lubi puree z ziemniaków? No cóż, pewnie znajdą się takie osoby, ale może polubią za to puree z bobu? Zamiennik nie tylko smaczny, a o wiele wiele wiele bardziej wartościowy.. Jak każdy wie, bób to skarbnica wartości odżywczych, przede wszystkim białka, czy kwasu foliowego. Spożywanie bobu, zapobiega zakwaszeniu organizmu i obniża poziom cukru we krwi.


SKŁADNIKI:
  • 6 łyżek komosy ryżowej/ quinowy
  • szklanka bobu
  • garść listków świeżej mięty
  • opcjonalnie: pieprz ziołowy, sól himalajska

WYKONANIE:

  1.  miętę myjemy, siekamy
  2. quinoę opłukujemy, gotujemy razem z miętą w niewielkiej ilości wody ok 15 min
  3. bób parujemy ok 20 min, obieramy i ugniatamy
  4. ugotowaną quinoę możemy przyprawić, po czym podajemy ją z puree z bobu
Letnie oczyszczenie BóbmaniaLekkie i szybkie dania na upalne dni

Share:

1 komentarze