wege cukinia z nadzieniem z soczewicy

Sezon na cukinie rozpoczęty,  w dodatku w dobrej formie (bynajmniej w moim ogródku). Warzywo, które idealnie nadaje się do nadziewania, inspiruje miłośników gotowania, do tworzenia to coraz nowszych i ciekawszych farszów. Mój dzisiejszy stworzyłam z wykorzystaniem jogurtu sojowego i czerwonej soczewicy. Dla wzbogacenia smaku całość posypałam cieciorką. PYCHOTA!

Składniki:
  • cukinia
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki ciecierzycy
  • łyżka jogurtu sojowego
  • przyprawy: curry, chilie, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

 Wykonanie:
  1. cukinie kroimy poziomo, pozbywamy się pestek (tworzymy tzw. łódeczkę)- pieczemy ok 25 min w 190 stopniach
  2. ciecierzycę gotujemy do miękkości
  3. soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości ok 15 min - pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i mieszamy
  4. do ugotowanej soczewicy dodajemy jogurt sojowy, całość mieszamy
  5. upieczoną cukinię nadziewamy soczewicą, całość posypujemy cieciorką

Share:

3 komentarze

  1. Tak faszerowanego warzywa jeszcze nie widziałam :) Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne zdjecia :O :)
    sliczny blog i wpisy pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń