jagodowy tofucznik

Pyszny wegański sernik na spodzie amarantusowo-nerkowcowym.  Jednym słowem PYCHA! Sernik idealny dla bezglutenowców i wegan- jak i każdej innej osoby. Ze względu na swoje składniki, jest istną bombą witamin, białka roślinnego i wielu substancji odżywczych.  Dodatkowo prezentuje się nieziemsko i zachwyca pięknym kolorem.                                                                                                                                          

SKŁADNIKI:
  • 100g tofu naturalnego
  • 4 łyżki jagód
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 
  • łyżka nasion chia
  • 3 łyżki wody
  • łyżka ksylitolu
WYKONANIE:
  1. orzechy nerkowca mielimy w młynku, banana blendujemy 
  2. zmielone orzechy mieszamy ze zblendowanym bananem, amarantusem, nasionami chia i wodą- mamy spód ciasta
  3. do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia kładziemy pierwszą warstwę tofucznika 
  4. tofu blenudjemy razem z ksylitolem i jagodami- kładziemy jako kolejną warstwę
  5. całość pieczemy ok 20 min w 200 stopniach- po czym odstawiamy do ostygnięcia
  6. gotowego tofucznika ozdabiamy ugotowe ciastko posypujemy jagodami i polewamy jogurtem lubionymi dodatkami (opcjonalnie)
Letnie owoceZ dziećmi i dla dzieci

Share:

4 komentarze

  1. OMG!!! Jak to danie świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo optymistyczny kolor!
    Ciekawi mnie uzycie serka tofu - jeszcze nigdy nie mialam z nim do czynienia...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń