krem z fasoli mung i awokado z makaronem z tapioki

Dzisiaj pomysł na pyszny krem wegański, idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, w którym wyróżnić możemy nutę bazylii. Krem zawiera dużą ilość białka roślinnego, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy błonnika.    

            SKŁADNIKI :
  • 5 łyżki fasoli mung
  • awokado
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 6 łyżek wody
  • 3 listki świeżej bazylii
  • łyżeczka młodego jęczmienia
  • łyżka nasion chia
  • 50g makaronu z tapioki 
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi


WYKONANIE:
  1. fasolkę zalewamy wodą (najlepiej dzień przed gotowanie), gotujemy do miękkości ok 30 min- odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia
  2. awokado blendujemy z wodą, bazylią i jęczmieniem
  3. do zblendowanych składników dodajemy mleko, nasiona chia i przyprawy
  4. makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, odcedzamy i podajemy polany kremem
Warzywa psiankowate 2015Danie pachnące ziołami - lato 2015

Share:

9 komentarze

  1. ciężko mi powiedzieć czy by mi zasmakowal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mówią- "nie spróbujesz, nie przekonasz się" :D

      Usuń
  2. Jak to cudownie i wiosennie (!) wygląda! Na bank smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, ale ie jadłam takiego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń