makaron ryżowy z fasolką jaś oraz pieczonymi warzywami i sezamem

Upalny dzień sprawia, że nie mam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni- stąd pomysł na szybki obiad. Nie wymagający dużej uwagi, a zarazem przepyszny. Jedyną rzeczą która wymaga dłuższego czasy przygotowania, była fasolka, która gotuje się dosyć długo. Na szczęście wystarczy ją nastawić i nie trzeba jej pilnować. Wracając do obiadku- pieczone warzywa z sezamem to świetne połączenie- nie trzeba nawet używać przypraw, gdyż całość bez nich obfituje wieloma walorami smakowymi.

SKŁADNIKI:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1/2 batata
  • 2 łyżki białego sezamu
  • cukinia
  • 4 łyżki fasolki jaś
WYKONANIE:
  1. batata i cukinię kroimy na małe kawałki
  2. warzywa pieczemy razem z sezamem w 200 stopniach: batata- 20 min, cukinię- 10 min, sezam- 5 min
  3. do gotującej się wody rzucamy makaron ryżowy- gotujemy ok 5 min- odcedzamy
  4. fasolkę jaś zalewamy (najlepiej dzień przed gotowaniem), gotujemy do miękkości
  5. ugotowany makaron podajemy z fasolką jaś, pieczonymi warzywami i sezamem

Share:

3 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis! Już od dawna choruję na makaron ryżowy.. I tak nie wiedziałam z czym go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń