Malinowy tofucznik

Kolejny w tym miesiącu tofucznik. Czyżbym się w nich zakochała? Bardzo prawdopodobne.. Urzekła mnie wegańska wersja serników- fakt, że można je podać na nieskończenie wiele sposobów i smaków. Dzisiaj prezentuję malinowy tofucznik z nutą orzechów brazylijskich! Coś pysznego.

                                                                           
                                                                                    SKŁADNIKI :
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • łyżka nasion chia
  • 100g malin
  • 80g tofu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • garść orzechów brazylijskich
  • + garść malin do ozdoby


WYKONANIE:
  1. maliny blendujemy razem z tofu
  2. orzechy brazylijskie siekamy/kruszymy
  3. zblendowane składniki mieszamy razem z mlekiem, chia, amarantusem, orzechami i ksylitolem- całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- odstawiamy na ok 20 min
  4. gotowy tofucznik przekładamy na talerz i dekorujemy
Letnie owoce Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci

Share:

9 komentarze

  1. mniam! świetny pomysł na zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Chyba przekonam się do tofu. Tak pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglada!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/08/green-maxi-dress.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne cudo z tofu. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, znowu dobry pomysl na tofu.
    Wyglada tak dobrze, ze chyba zaczynam sie do niego przekonywac...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Mninam. Świetnie ten tofucznik wygląda :)

    OdpowiedzUsuń