brzoskwiniowy tofucznik na spodzie jaglano-sezamowym

Wegańska wersja sernika na zimno... Brzoskwiniowy tofucznik  na spodzie jaglano-sezamowym - jednym słowem pychota. Ostatnio zakochałam się we wszelkiego rodzaju tofucznikach, dlatego też staram się wymyślać ich różne wersje.

SKŁADNIKI :
  • 100 g tofu naturalnego
  • brzoskwinia
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ksyitolu
  • łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
  1. kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym z cynamonem i ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu
  2. ugotowaną kaszę blendujemy razem z sezamem, następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
  3. brzoskwinię obieramy, po czym blendujemy razem z tofu - kładziemy na jaglany spód
  4. wierzch dekorujemy plasterkiem brzoskwini oraz posypujemy sezamem
  5. całość umieszczamy w lodówce na ok 20 min
Letnie owoceUczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci

Share:

5 komentarze

  1. Muszę się przekonać do tofu a słodko ;) Kusisz!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piątka za tofurnika! :) Twój z sezamem musiał być genialny ;) I wygląda bardzo kremowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała wypróbowac kaszę z sezamem :) choć to nie jest przepis raw...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe...
    I znowu to zaskakujace polaczenie z serkiem tofu...
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń