wega jabłkowa szarlotka amarantusowo-migdałowa

Dzisiaj pyszna szarlotka,słodka i idealna na letnie popołudnia. Banalna w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a do tego jest zdrowa. Dodatkowo zaskakuje swoim żywym kolorem- jak każdy wie, jemy również oczami... Czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI :
  • 6 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • banan
  • jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • garść migdałów
WYKONANIE:
  1. banana obieramy, blendujemy razem z łyżeczką cynamonu, amarantusem i płatkami migdałowymi.
  2. zblendowane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia- tworzymy tzw. "miseczkę"
  3. jabłko obieramy i trzemy na tarce, po czym nadziewamy naszą "miseczkę"
  4. wierzch posypujemy cynamonem oraz dekorujemy przekrojonymi na pół migdałami i suszoną morelą (opcjonalnie)
  5. całość pieczemy w 175 stopniach przez 20 min, po czym odkładamy do ostudzenia
Letnie owoceUczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci

Share:

5 komentarze

  1. Naprawde musze sie wreszcie dowiedziec, co to ten amarantus!
    Ciekawy przepis...
    :)

    Jest mi milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń