Wegańskie pieczone pulpety z batata i tofu

Dzisiaj pomysł na pyszne pieczone pulpeciki- uwaga bez mięsa- jednak z dużą zawartością białka. Smaczne, wegańskie z delikatną nutą sezamu- powinny chociaż raz zagościć na naszym talerzu. Są świetną alternatywą dla mięsnej pulpecików.

SKŁADNIKI:
  • 100g tofu naturalnego
  • 1/2 batata
  • 4 łyżki białego sezamu
  • przyprawy: chili, czosnek niedźwiedzi, curry, pieprz ziołowy 
WYKONANIE:
  1. batata obieramy i trzemy na tarce
  2. 2 łyżki sezamu mielimy w młynku
  3. tofu blendujemy z batatem, zmielonym sezamem i przyprawami- następnie dodajemy pozostałe łyżki sezamu i całość mieszamy
  4. na papierze do pieczenia układamy po łyżce zblendowanych składników, formujemy pulpety i pieczemy w 200 stopniach przez 45 min
Uczta pod gołym niebem

Share:

4 komentarze

  1. Brzmi ciekawie! Kotlety z tofu są przepyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie:)
    pozdrawiam!

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie jestem fanką takich kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń