wege chińszczyzna z cieciorką i makaronem z czarnego ryżu

W ostatnim miesiącu całą kulinarną blogosferę ogarnęły przepisy na orientalne dania. Nie będę gorsza, dlatego też dodaję przepis na pyszną wegańską chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe.

  • SKŁADNIKI :
  • marchewka
  • cebula dymka
  • kawałek pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 dyni hokkaido
  •  garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki ciecierzycy
  • 100g makaronu z czarnego ryżu
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • garść grzybów mun
  • łyżka pędów bambusa (opcjonalnie)
  • przyprawy: curry, imbir, słodka papryka, chili, majeranek, pieprz ziołowy

WYKONANIE:
  1. ciecierzycę gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się wody, po czym gotujemy ok 5 min
  2. grzyby mun zalewamy wrzącą wodą na ok 20 min, następnie kroimy je w paski
  3. warzywa siekamy w paski rzucamy je na patelnię podlaną wodą wraz z grzybami mun i dusimy ok 7 min
  4. do warzyw dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, całość mieszamy - w razie potrzeby dolewamy wody - dusimy kolejne 3 min
  5. gotowe warzywa podajemy z makaronem i cieciorką 
Warzywa psiankowate 2015Wegetariański obiad V

Share:

6 komentarze

  1. Genialny przepis!Dzieki!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak! :) Dynia to teraz mój numer jeden.. Także nie mam się co czaić. Wykonać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ zgłodniałam od patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :)
    http://makelifehealthier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń