wegański chlebek dyniowy

Siedzę w szkole i wyczekuję długiej przerwy na której przeważnie jem drugie śniadanie (tylko wtedy starcza mi czasu na jedzenie). Zdaję sobie sprawę, że w plecaku czeka na mnie pyszny, dyniowy chlebek z tofu i rodzynkami. Nietypowe połączenie, które w efekcie sprawia, że nasze podniebienie znajduje się w niebie. Krótki opis dzisiejszego eksperymentu, który zdecydowanie przewyższył moje oczekiwania. Cieszę się, że starczy go również na dzień jutrzejszy, ponieważ jego smak zwala z nóg i uzależnia!



SKŁADNIKI:
  • ok 100g tofu naturalnego
  • 300g dyni hokkaido (bez pestek)
  • 50g mleka sojowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego lnu
  • łyżka siemienia lnianego złotego
  • łyżka siemienia lnianego brązowego

WYKONANIE:
  1. Dynię obieramy, trzemy na tarce
  2. tofu blendujemy razem z dynią
  3. do zblendowanych składniów dodajemy imbir, cynamon, rodzynki, mlego oraz len mielony- całość mieszamy
  4. ciasto przekładamy do aluminiowej formy, wierzch posypujemy ziarnami lnu
  5. formę umieszczamy w piekarniku na ok 50 min w 180 stopniach

Share:

6 komentarze

  1. Uwielbiam słodkie wersje pieczywa :D Ta wydaje się być naprawdę wspaniała :D Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. WoW :) Wczoraj kupiłam dwie dynie i już wiem do kogo zgłosić się po przepisy. Twój blog jest genialną inspiracją! Dodaję do listy :) <3 Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń