Domowa galaretka bananowa z wiórkami kokosowymi (wegańska)

Galaretka powstała z konieczności wykorzystania zbyt rozmiękłego banana. Początkowo miałam ambitne plany, na zrobienie czegoś wyjątkowego, jednak moje lenistwo ograniczyło ambicje do stworzenia najbanalniejszej w wykonaniu domowej galaretki. Myślę, że wielkim plusem jest fakt, iż nawet weganie mogą się nią zajadać, dodatkowo nie zawiera cukru (sugar free)- tu zapala się lampka, iż przekąska jest dietetyczna. Owszem, z odwagą mogą ją smakować osoby dbające o linię.

Wiórki kokosowe nadają całości niebanalny smak, który sprawia, że galaretka, mimo swojej prostoty, ma w sobie to coś!


SKŁADNIKI;
  • dojrzały banan (dla podsycenia smaku, można dać więcej)
  • 1 łyżeczka agaru
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka wiórków kokosowych

WYKONANIE:
  1. banana blendujemy
  2. agar wsypujemy do gotującej się wody, energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min
  3. gotowym agarem zalewamy banana, całość dokładnie mieszamy- następnie przelewamy do miseczki na galaretki 
  4. odstawiamy do ostygnięcia i stężenia (można do lodówki)
  5. gotową galaretkę wyciągamy z miseczki (wystarczy przechylić do góry nogami i nadusić po bokach- jeśli miseczka jest plastikowa. zawartość, sama się z niej wydostanie )
  6. gotową galaretkę posypujemy wiórkami kokosowymi

Share:

2 komentarze