pomelo-tofucznik bakaliowy chia

Zagmatwana nazwa tofucznika, aczkolwiek wymienia większość ważniejszych składników. Tofucznik o smaku pomelo, dosłodzony bakaliami (jagodami goji i suszonymi śliwkami), na agarowym spodzie chia, z dodatkiem ziaren konopnych, które w przyjemny sposób chrupały podczas przeżuwania. Śniadanie, dodające mnóstwo energii. Można powiedzieć, że jedno z porządniejszych śniadań, jakie miałam zaszczyt jeść w ostatnich dniach.

Złe fatum w dniu dzisiejszym zapomniało mnie odwiedzić, przez co zdecydowanie poprawił się mój humor. Jest o niebo lepiej, mam nadzieję, że ten stan utrzyma się jak najdłużej.


SKŁADNIKI:

  • 100g tofu
  • 100g pomelo (bez skórki)
  • garść jagód goji
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżeczka agaru
  • 3/4 szklanki wody
  • garść nasion konopnych
  • 2 łyżki ksylitolu

WYKONANIE:
  1. do gotującej się wody dodajemy agar i ksylitol- gotujemy i mieszamy ok 3 min
  2. gotowy agar mieszamy z nasionami chia i konopnymi
  3. do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy gotowy chia spód- odstawiamy do stężenia
  4. z pomelo wyciskamy sok- po czym wyciśnięty sok blendujemy z tofu
  5. do zblendowanych składników dodajemy pokrojone suszone śliwki i jagody goji- całość mieszamy- przekładamy na stężony spód
  6. gotowy tofurnik odkładamy do lodówki do stężenia - wystarczy nawet godzinka


Share:

5 komentarze

  1. Ma genialną konsystencję!
    Odpowiedziałam na pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na wstępie chciałabym pochwalić wygląd bloga i Twoje zdjęcia - mega klimatyczne! A dzisiejsze śniadanie w moim guście baardzo :)
    Oby złe fatum odeszło na dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń