szpinakowa zupa-krem konopno-awokadowa

Nadmiar szpinaku zebranego latem i schowanego do zamrażarki, wymaga stopniowego wykorzystywania. Dlatego bez zastanowienia postanowiłam użyć go do szpinakowej zupy/kremu (zwał jak chciał), który wzbogaciłam białkiem konopnym i awokado. Całość dawała naprawdę świetny efekt.


Ostatni tydzień był wyjątkowo ciężki, jeśli chodzi o naukę. Jestem zmęczona, wręcz wyczerpana. Pozwólcie, że nie będę się rozpisywać i ucieknę nareszcie odpocząć. Złapać oddech.



SKŁADNIKI:

  • 200g szpinaku (u mnie mrożony)
  • awokado
  • łyżka białka konopnego
  • łyżka ziaren konopi naturalna spiżarnia
  • natka pietruszki
  • ok 200ml wody (może być mniej)
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: imbir, pieprz ziołowy

WYKONANIE:

  1. szpinak gotujemy w 200ml wody ok 10 min- następnie odstawiamy do ostygnięcia
  2. czosnek wyciskamy, blendujemy ze szpinakiem,natką pietruszki, awokado i przyprawami
  3. do zblendowanych składników dodajemy białko konopne- dokładnie mieszamy
  4. całość posypujemy ziarnami konopi 
Jesienne zupy

Share:

7 komentarze

  1. Uwielbiam zupy w takim kolorze, no i szpinak oczywiście też :) Musiała być przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, a u mnie w zamrażalniku akurat ta para występuje razem - i szpinak i awokado czekają na użycie. Swoją drogą świetny pomysł na awokado, zupa musiała być bardzo kremowa :) białka konopnego nie posiadam, ale łuskana konopia na wierzch pewnie też się nada :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne połączenie, zjadłabym taką teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest niesamowita bomba witaminowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcie, a zupka na pewno super smaczna, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odważny pomysł :) lubię takie zielone breje hehe ;) Koniecznie muszę pomyśleć nad włączeniem konopi do diety :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń