ciasto z batata z malinową galaretką , bez pieczenia (WEGAN)

Na prośbę mamy zabrałam się za opróżnianie zamrażarki z letnich zapasów owoców. Na pierwszy rzut poszły maliny, które wykorzystałam do zrobienia galaretki. Spód ciasta z amarantusa i uwaga, BATATA, warzywo, które odkąd je znam intryguje mnie swoimi walorami smakowymi.


SKŁADNIKI:

GALARETKA:


  • 200g mrożonych malin
  • szklanka wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka agaru

SPÓD:

  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • łyżeczka cynamonu
  • banan
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 70g obranego batata

WYKONANIE:

  1. batata parujemy do miękkości, blendujmy z bananem
  2. płatki owsiane mielimy na mąkę
  3. wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie mieszamy- przekładamy do aluminiowej formy
  4. maliny gotujemy na niewielkim ogniu (nie dodajemy wody), dosładzamy je ksylitolem
  5. szklankę wody gotujemy, dodajemy agar, mieszamy energicznie i stale gotujemy ok 3 min
  6. gotowy agar blendujemy z malinami- masę wylewamy na spód ciasta 
  7. całość odkładamy do chłodnego pomieszczenia/do lodówki na kilka godzin
Ciasta bez pieczenia

Share:

9 komentarze

  1. Koniecznie też musimy się wziąć za takie czyszczenie zamrażalki :D Szczególnie jeśli zrodzi się z tego takie pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe ciasto. Ten spód musi być mega :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bataty są super i pasują do wszystkiego. Ja uwielbiam brownie z batatów. A ta galaretka malinowa-marzenie :)

    OdpowiedzUsuń