sos z soczewicy i grzybów shitake

Nie raz, nie dwa razy słyszałam, że sosy to największe zło świata, że jeśli chcemy ładnie wyglądać, musimy ich unikać. Owszem, jeżeli zakres naszych wyobrażeń kończy się na maśle, śmietanie, oleju i mące ziemniaczanej, czy pszennej, wtedy warto się zastanowić, czy aby na pewno chcemy się pokusić na taki dodatek. Jednak sosy to nie tylko puste kalorie, odpowiednio przygotowane, z właściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety.

Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;]


SKŁADNIKI:

  • 350 ml wody
  • 2.5 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 grzyby shitake (świeże)
  • marchewka
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry

WYKONANIE:

  1. w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min)
  2. do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone grzyby shitake (gotujemy 5 min)
  3. do ugotowanych składników dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe, całość dokładnie miksujemy

Share:

4 komentarze

  1. Świetnie wygląda :) ciekawe jak smakuje :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten słynny ser z ziemniaka pokochałyśmy, więc i ta wersja na pewno by nam bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie kupiłam kilogram soczewicy i nie wiedziałam co z nią zrobić, teraz już wiem :)Fajny i prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń