wegańskie schabowe paprykowe

Schabowe z mięsa, od małego były moim wrogiem nr jeden. Robiąc wegańskie, nawet nie próbowałam szukać podobnego do nich smaku. Dlatego też zadecydowałam, wykorzystać paprykę, która była tu głównym składnikiem, białko uzupełniło pyszne i niezawodne tofu. Do tego odrobina przypraw, siemię lniane i płatki owsiane. Inna wersja schabowych, w lekko słodkiej odsłonie. 



SKŁADNIKI:

  • 85g tofu wędzonego
  • średnia papryka czerwona
  • łyżeczka mielonego lnu
  • łyżka płatków owsianych
  • przyprawy: czarnuszka, papryka czerwona, chili, pieprz ziołowy


WYKONANIE:

  1. paprykę obieramy, płatki owsiane mielimy
  2. tofu blendujemy razem z obraną papryką (najlepiej wszystko pokroić najpierw na mniejsze kawałki)
  3. do zblenowanych składników dodajemy, mielony len, płatki i przyprawy- całość dokładnie mieszamy
  4. całość przekładamy na papier do pieczenia- wyjdzie kilka schabowych
  5. pieczemy 30 min w 175 stopniach

Share:

14 komentarze

  1. To dopiero pomysł polski obiad w wegańskim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować, wyglądają przepysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis! :) Robią, bo akurat kostke tofu mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegańskie schabowe kwiatki! Czad *.* :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, prosty przepis, a wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. kompletnie nie umiem przyrządzać tofu, ale dla takich "schabowych" chyba musze sie nauczyc! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowaną ciecierzycą lub fasolą :] Jednak trzeba si liczyć z tym, że smak będzie nieco inny :3

      Usuń
    2. Mięsem.

      Usuń
  8. Świetny pomysł na tofu!

    OdpowiedzUsuń