barszcz w batoniku

Gdyby tak zamknąć smak barszczu w batoniku? A żeby był on bardziej "batoniko-podobny", to dodać odrobinę słodkości? Jak to kiedyś ktoś powiedział, wszystko możliwe. Kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa. A jako że, jestem wielkim fanem kuchennych rewolucji, kombinowanie za blatem sprawia mi wiele przyjemności. Dzięki temu powstały batoniki wytrawno-słodkie, "barszczowo-rodzynkowe"


SKŁADNIKI


  • 1/2 szklanka okary
  • 1/2 szklanki soku z buraka
  • 2 łyżki żytniej mąki pełnoziarnistej
  • garść rodzynek
  • łyżka płatków lnianych
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny

WYKONANIE

Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy w płaski prostokąt, po czym tniemy na mniejsze prostokąciki. Całość pieczemy 35 min w 175 stopniach.
Wegetariański obiad VI

Share:

7 komentarze

  1. Brzmi to trochę dziwnie, ale smak pewnie jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała esencja barszczu zamknięta w batoniku!
    Jadłam, potwierdzam smak jest prze prze genialny! Kocham barszcz a to mogłabym jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha barszczowe batoniki :D Masz wyobraźnie :P Ciekawi nas ich smak :P

    OdpowiedzUsuń
  4. co zamiast okary?

    OdpowiedzUsuń