Kokosowy torcik

Mały kokosowy tłuścioszek, którego ulubionym zajęciem jest kuszenie swoim niezwykłym smakiem. Jeśli myślisz, że będziesz w stanie się mu oprzeć, nie bądź zaskoczona gdy ulegniesz jego urokowi. Znika on z talerzyka w mgnieniu oka, nim się obejrzysz sięgniesz po kolejny kawałek. Z mojego zostało mniej niż połowa, a przecież miał być to smakołyk na tłusty czwartek. Czyżby szykowała się powtórka z nieziemskiej rozpusty ?



SKŁADNIKI

SPÓD

  • szklanka płatków jaglanych
  • 5 daktyli
  • garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami)
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki wody

MASA

  • 3/4 szklanki nerkowców
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego)

WYKONANIE

Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i przekładamy do lodówki. Namoczone nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym, po zblenowaniu składników, do masy dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Wyciągamy z lodówki spód ciasta, przekładamy na niego masę. Ponownie umieszczamy w lodówce na ok 2 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i posypujemy cynamonem.






Ciasta Bez Pieczenia

Share:

10 komentarze

  1. Po prostu super. Właśnie kupiłam nowy, porządny blender także rozdrabnianie nerkowców mi niestraszne. :) Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. sama bym się nie powstrzymała :D pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik musiał być genialny, patrząc na składniki z jakich się składa :)
    Krem wyglada magicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre :D jadłem :3 polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj też się zajadałyśmy torcikiem kokosowym :D I Twój też z przyjemnością byśmy pochłonęły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie został Ci kawałek? ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! Jak tylko znajde czas na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń