wegański naleśnik ryżowy z farszem niespodzianką

Lekki naleśnik wypełniony farszem, który podbija każde podniebienie. Mleko kokosowe, świeże zioła i soczyste grzyby shitake to połączenie, które zdobyło moje serce już po pierwszym kęsie. Odrobinę słodyczy dodaje całości groszek z marchewką, a niezbędne dla organizmu białko dostarcza pyszna czerwona fasolka. Czy można chcieć czegoś więcej ? 

Chwilowa nieobecność na blogu spowodowana była moim buntem przeciwko... wszystkiemu? Zmęczona szkołą, obowiązkami, w pierwszych dniach ferii postanowiłam nie robić nic. Naładowana pozytywną energią wracam na bloga :]


SKŁADNIKI

naleśniki (2) :

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia

farsz:

  • 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej)
  • 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony)
  • świeży grzyb shitake
  • czubata łyżka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • świeże zioła: rozmaryn, bazylia, szczypiorek *
  • przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany *
*przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań


WYKONANIE

Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie przesmarowujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy ją. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. 
Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok 3 cm), następnie wsypujemy tam groszek z marchewką- zostawiamy na niewielkim ogniu i dusimy. W między czasie kroimy grzyba na plasterki, a zioła siekamy. Po ok 5 min dodajemy do garnuszka pokrojonego grzybka, przyprawy, mleko kokosowe i zioła- pozostawiamy na małym ogniu ok 4 minuty. 
Gotowym farszem nadziewamy usmażone wcześniej naleśniki. 



Share:

11 komentarze

  1. Świetny przepis, bardzo lubię naleśniki, a dawno nie gościła u mnie na stole czerwona fasola, którą uwielbiam, więc przepis zdecydowanie się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśnik ma bardzo ładny kolor. Kochamy farsze na słodko ale takim w porze obiadowej byśmy nie pogardziły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :), chętnie zabrałbym takiego do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię ich więcej, wtedy będę mogła się podzielić, hehe :D

      Usuń
  4. pyszne takie naleśniki. Strasznie mi się podoba to zdjecie na dole. Rozmaryn?

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję je zrobić, to będzie dla mnie coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto poznawać nowe smaki :3

      Usuń
  6. Dawno nie jadłam naleśników na wytrawnie. Chyb zrobię sobie podobną wersję, ale z inną mąką, bo ryżowa własnie mi się skończyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gryczana by też świetnie pasowała ! :D

      Usuń